Stężenie cholesterolu w nasieniu może być związane z “wytrzymałością” plemników w procesie mrożenia

7 listopada 2017

Chociaż mrożenie nasienia jest uznaną metodą podtrzymywania płodności u pacjentów poddawanych niektórym metodom leczenia (np. terapii przeciwnowotworowej, wazektomii, czy innym interwencjom chirurgicznym mogącym uszkodzić drogi wyprowadzające nasienie lub jądra) to wiadomo, że jakość odzyskiwanego po odmrożeniu nasienia może być różna u różnych pacjentów, a przyczyny dla których tak się dzieje nie są do końca jasne. W pilotowych badaniach naukowych opublikowanych w 2017 roku wykazano, że jednym ze wskaźników „odporności na mrożenie” może być stężenie cholesterolu w plemnikach ludzkich. Okazało się, że wartość tzw. cholesterolu skorygowanego (różnica między stężeniem cholesterolu w nasieniu, a stężeniem cholesterolu w plazmie nasiennej pozbawionej komórek) jest związana z ruchliwością plemników uzyskiwanych po odmrożeniu. Autorzy postulują, że dzięki takim oznaczeniom można byłoby z większą świadomością decydować o ilości materiału (nasienia) jaki powinien zostać zamrożony (ile ejakulatów powinien pacjent oddać, ile „słomek” należy zamrozić) oraz o odpowiedniej do zastosowania po odmrożeniu metodzie rozrodu wspomaganego.

Opracowanie: Eliza Filipiak (dr n. med.)

Na podstawie: Hum Fertil (Camb). 2017 Sep 29:1-10. Corrected cholesterol, a novel marker for predicting semen post-thaw quality: a pilot study. Dearing CG, Lindsay KS.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *