Spożywanie małej ilości pokarmów zawierających antyoksydanty jest związane z pogorszoną jakością nasienia
14 września 2020
Aby prześledzić wpływ żywienia na jakość nasienia, hiszpańscy naukowcy przeprowadzili na przestrzeni 3 lat badania pacjentów 3 prywatnych klinik leczenia niepłodności w południowo-wschodniej części Hiszpanii. Średni wiek mężczyzn uczestniczących w badaniu wynosił 33-34 lata. Mężczyźni zostali podzieleni na 2 grupy:
- mężczyźni z parametrami nasienia w normie (normozoospermia);
- mężczyźni z obniżonymi wartościami parametrów nasienia: oligozoospermia (< 20 mln/ml) oraz ciężka teratozoospermia (odsetek plemników o prawidłowej budowie <6%)*.
Mężczyźni uczestniczący w badaniu dwukrotnie oddawali nasienie do analizy, a także wypełniali szczegółowy kwestionariusz dotyczący swoich zwyczajów żywieniowych.
Chociaż liczba pacjentów uczestniczących w tym badaniu nie była zbyt znacząca (30 pacjentów z obniżoną jakością nasienia i 31 pacjentów z normozoospermią), to jednak wykazano związek pomiędzy mniejszym spożyciem węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego, witaminy C oraz likopenu (związek z grupy karotenoidów), a niską jakością nasienia. Dodatkowo, mężczyźni z obniżoną jakością nasienia spożywali większe ilości białek i tłuszczy. Z tych badań wysuwa się wniosek, że spożycie antyoksydantów (czyli związków mających zdolność neutralizowania wolnych rodników) ma korzystny wpływ na jakość nasienia. Było to postulowane już we wcześniejszych badaniach, świadczących o poprawie jakości nasienia u niepłodnych mężczyzn po suplementacji diety witaminą C i kwasem foliowym (a także witaminą A, E, cynkiem, L-karnityną i glutationem).
*Podane normy nasienia zgodne są z wytycznymi WHO obowiązującymi do 2009 roku (archiwalne wartości referencyjne WHO).
Opracowanie: Eliza Filipiak (dr n. med.), Katarzyna Marchlewska (dr n. med.)
Na podstawie: Mendiola, J., Torres-Cantero, A. M., Vioque, J., Moreno-Grau, J. M., Ten, J., Roca, M., Moreno-Grau, S., and Bernabeu, R. (2010): A low intake of antioxidant nutrients is associated with poor semen quality in patients attending fertility clinics. Fertil Steril 93, 1128-33.
Z0BACZ TAKŻE

Preparat zawierający wyciąg z owocu granatu i kłącza galangala poprawia jakość nasienia
Duńscy naukowcy wykazali, że preparat zawierający wyciąg ze skórki owocu granatu oraz z kłącza rośliny... Więcej →

Dieta, a niepłodność męska – czy to co jemy ma wpływ na nasze szanse na potomstwo?
Niepłodność partnerska jest często efektem synergistycznego wpływu kilku czynników. Wpływ czynników... Więcej →

Czynniki mające negatywny wpływ na jakość nasienia – podsumowanie
Otrzymanie wyniku badania nasienia w wielu przypadkach stawia pacjentów przed diagnozą i faktem, iż jakość... Więcej →

Metale ciężkie (ołów i kadm), a jakość nasienia
Przedstawione badanie zostało wykonane w Indiach. Wzięło w nim udział 50 mężczyzn, którzy wraz z... Więcej →

Rola antyoksydantów w leczeniu niepłodności u mężczyzn
Streszczenie Stres oksydacyjny spowodowany jest zachwianiem równowagi między wytwarzaniem tzw. reaktywnych... Więcej →